Porady

Jak uratować zważoną masę?

  1. Naczynie z masą, która nam się zważyła, należy ustawić na garnuszku z gorącą wodą i ucierać mikserem na najmniejszych obrotach, do czasu, aż wszystkie składniki połącza się ze sobą.

Jak ubić białka na sztywną pianę

  1. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, do czasu aż masa będzie lśniąca.
  2. Naczynie odwracamy do góry dnem, jeśli białka są dobrze ubite, to trzymają się naczynia.
  3. Odstawiamy na kilka minut - ja w tym czasie przygotowuję resztę ciasta
  4. Ponownie ubijamy rózgą do piany, do czasu, aż na jej końcu utworzy się tzw. sopelek, który nie spada samoistnie, wtedy białka są idealnie ubite.

Co zrobić by jabłka nie ciemniały

  1. Jabłka po obraniu i skrojeniu należny skropić sokiem z cytryny, wtedy nie ściemniają.

Ciasto biszkoptowe
  1.  Aby biszkopt ładnie nam wyrósł, należny białka ubijać schłodzone na najwyższych obrotach
  2. Obroty zmniejszyć co najmniej o połowę i dodawać resztę składników
  3. Mąka powinna być przesiana.
  4. Piekarnik powinien być nagrzany.
  5. Ciasto nie powinno czekać, tylko należny od razu je wstawić do piekarnika
Aby sernik ładnie wyrósł:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, czyli powinny naszykowane co najmniej 3 godziny przed planowanym pieczeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...