sobota, 29 grudnia 2012

Cuszima

Fakt, że święta już za nami i wszyscy  żyją przygotowaniami do Sylwestra. A u mnie na blogu opóźnienie i brak przepisów na moje świąteczne wypieki. Dziś przedstawiam super smaczne ciasto z musem truskawkowym. Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd.
Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji




Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa truskawkowa:
  • 1/2 kg truskawek - mogą być mrożone
  • 3 galaretki truskawkowe
Masa śmietankowa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 galaretka czerwona
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Polewa:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukru oraz po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Biały biszkopt wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Tak samo szykuję biszkopt czekoladowy: białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam do masy. Na końcu daję ocet i piekę 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam, aby wystygło.
Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące mleko. Na wierzch kładę folię spożywczą, by nie wytworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony biszkopt czekoladowy.. Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam na masę budyniową, na musie układam okrągłe biszkopty namoczone w ciepłym mleku i przykrywam resztą musu truskawkowego. Kremówkę ubijam na sztywno dodając  cukier i tężejącą galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Masę śmietankową wykładam na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu kładę biszkopt biały. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i polewam tym wierzch ciasta.




Przepisy Siostry Anastazji


6 komentarzy:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...